Bilinç Altımızı Nasıl Kontrol Ederiz Bilinçaltının Önemi


bilinç-altı

Bilinçaltı bizim gün içerisinde yaptığımız davranışların % 95'ini kontrol etmektedir.Geriye kalan bölümü yani %5'lik kısmı ise bilinç yönetmektedir.Bu oranlar size bilinçaltınızın gücünü göstermektedir. Sizce neden yürürken ilk  sağ adımımızı yada sol adımımızı atmayı düşünmeden yürüyoruz.Biz farkında olmadan bilinçaltının otomatik olarak yaptığı bazı işler "bisiklet sürmek,yürümek,koşmak,yemek yemek,araba sürmek" gibi işleri bilincimiz kontrol etmez bu tür eylemleri biz farkında olmadan bilinç altımız yönlendir.Bunu bir oto pilot gibi düşünebilirsiniz bizim yerimize bilinç altı bizi yönlendiriyor.Peki biz nasıl bilinç altımızı yönlendirebiliriz.Bunu yapabilmek için öncelikle bunları bilmelisiniz.

BİLİNÇALTINDA NELER VAR? 
Buz dağının suyun üzerindeki bölümü bilinç, günlük karar verme süreçlerinde, akılcı düşünce yoluyla ne yapacağımızı ve nasıl yapacağımızı tahmin etmemize yardım ediyor. Bilinçaltı, buz dağının suyun altında kalan bölümüdür ve zihnin daha büyük bir bölümünü oluşturur. Bilinçaltı, öğrenilmiş davranışın tekrar edilmesiyle ilgileniyor. Bilinçaltında, daha çok yüzleşmek istemediğimiz anılanınız, alışkanlıklarımız, korkularımız yer alıyor. Birey çoğu zaman hatırlamak istemediği deneyimlerini bilinçaltına atıyor ve orada tutuyor. Bunu hatırlatacak bir etken olduğunda ise ortaya çıkıyor ve bizlere olumsuz duygular yaşatabiliyor.

BİLİNÇALTINIZI YÖNLENDİRMENİN YOLLARI
(Başkalarını dinlemeyin)
Çevrenizdeki birinin, size sürekli işe yaramadığınızı söylediğini düşünün. Bu yanlış bir düşünce bile olsa, tekrar tekrar dile getirilmesi nedeniyle bilinçaltınıza yerleşiyor ve beraberinde gelen cesaret kırıklığı ve öfke duygularıyla birlikte orada saklanıyor. Daha sonra hâlâ bu suçlama devam ediyorsa, bu kez kişi, kendisinin gerçekten işe yaramaz biri olduğunu düşünmeye başlıyor. Bu sefer de karşılaşılan her yeni durumda bilinçaltınız size otomatik olarak bu mesajı vermeye başlıyor. Böylece işe yaramaz olduğunuza inandığınız için, ele aldığınız her durum için nasılsa başarısız olacağım düşüncesini taşıyarak gerekli çabayı göstermemeye başlıyorsunuz. Size söylenen tamamen yanlışken, başkalarını dinlediğiniz için bu sefer gerçek oluyor. Bu yüzden kendi düşüncelerinize değer vermeniz en doğrusu.

Kendinizi telkin edin
 Bilinçaltı, neyin gerçek olduğunu, neyin olmadığını bilemez. Bilinçaltımız, yönlendirdiğimiz her şeyi bir emir olarak algılıyor ve buna göre hareket ediyor. Kendi kendimize tekrar ettiğimiz şeylerin hangisinin mantıksız, hangisinin mantıklı olduğunu da ayırt edemiyor. Kısacası, siz neyi gün boyunca tekrar ediyorsanız onu doğru olarak algılıyor ve bilinçatınız da depoluyor. Bu yüzden bilinçaltınıza, sizi sakinleştirecek ve mantıklı olan düşünceleri gün boyunca telkin ederseniz, olumsuz tüm düşüncelerden kurtulacaksınız.

Şartlanmalardan kurtulun
Bütün alışkanlıklar, daha önce beynimize yerleşen şartlanmanın oluşturduğu takım programlardır. Eski bir alışkanlığı değiştirmek için, kendimizi eskiden şartlandırdığımız düşünceyi bulup, yerine yararımıza olacak düşünceleri koymak yerinde olacaktır.

Olumlu düşünün
Davranışlarınızı olumlu yönde etkilemek istiyorsanız bunu ancak bilinçaltınızın yardımıyla yapabilirsiniz. Çünkü tekrarlanan düşünceler, bilinçaltı zihninizde kök salarlar. Sürekli tekrarlanan olumsuz düşünceler ise olumsuz sonuçlar yaratır. Bu sebeple ne kadar olumlu düşüncelere sahip olursanız, bir o kadar bilinçaltınızda olumlu deneyimleriniz olacaktır.

ALINTI YAPILAN BAZI KAYNAKLAR: WİKİPEDİA,  MİLLİYET

yazımı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.yorum yapmayı ve düşüncelerinizi belirtmeyi unutmayın çünkü düşünceleriniz bizim için değerli.
Paylaş

Ömer Faruk YILMAZ

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 yorum:

  1. paylaşım için teşekkürler biliçaltını kodlayabilsek ne kadar güzel olurdu ama çok zor bir iş gibi :(

    YanıtlaSil
  2. Lise yıllarında okuduğum yüzde yüz düşünce gücü diye bir kitap vardı.Onu hatırlattı bana yazdıklarınız bir an.Olumlu düşünmek bu yaşadığımız her an için ne kadar önemli.Kendimize güzel telkinler vermek,başkalarından önce kendini dinlemek gerçekten etkili. Faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence telkin yolu ile ilerleme kaydedilebilir. yorumlarınız için teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Telkin kısmı bir iş dalı konumunda son yıllarda. Bilinçaltının önemini insanlar anladıkça telkin cdleri gibi bir kavram hayatımıza girmiş oldu.

    YanıtlaSil
  4. Bilsek de uygulaması kah zor kah ihmal edilen maddeler. Ancak şu var ki "iyi düşün iyi olsun" çizgisine inanırım. Kimisi de buna "evrene mesaj göndermek" diyor yenilerde :)

    YanıtlaSil
  5. 'Olumlu düşün, hayatın olumlu gitsin' e kesinlikle inanırım. Güzel bir yazı, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Bilinç altını sağlam bir şekilde yönetebilenlerin tüm hayatını olumlu yönde değiştirebileceğine fazlaca inanıyorum ;)

    YanıtlaSil
  7. Bazen bilsek bile uygulama aşamasında çuvallayabiliyoruz.

    YanıtlaSil
  8. Bilinç altımız bizimle büyüyor ve gelişiyor. Dediğiniz gibi olumsuz düşünceler depolanıyor. Bir takım oluyor. Bu olumsuz öğrenilmiş davranışı nötrlemek için olumlu düşünmek, olumlu hareket etmek, olumlu davranışlarda bulunmak sağlıklı ve aklı selim olmamızda önemli rol oynuyor. Ziyaretim en sonunda gerçekleştirdim. Başarılar dilerim.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  9. Bilinçaltı "kaç ya da savaş" mantığıyla yaşıyor. Tedx videolarında çok güzel durum tespitleri var. Onlardan birisi: Niyet gerçekleşene kadar o durumu hayalen yaşamak. Örneğin:Kalabalık önünde konuşma yapmak. O süreç içerisinde, kalabalığın sizi alkışladığını düşünün. Bu fikrin yerleşmesinin ortalama 21 gün önceden başlayın, deniliyor.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  10. Beyin sadece davranışı ciddiye alırmış. O yüzden karalar bağlayıp oturmak yerine harekete geçmek lazım derim hep.

    YanıtlaSil
  11. Bilinçli yada bilinçsiz duygu ve düşüncelerimiz bilinçaltını oluşturuyorsa, yapılacak olumlamalar düşünce yapılarını da etkiler. Bu nedenle bilince pozitif mesajlar yüklemek gerekir ama işin zorluğu da burada saklı.:)

    YanıtlaSil