Türkiye'nin PISA karnesi


10


Adını çok duyduğumuz Avrupa İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üç yılda bir PISA(Uluslararası öğrenci dğerlendirme) testi yapıyor.Matematik,fen bilimileri ve okuma alanlarını içeren bir sınav bu.Yaptığımız sınavların aksine,bu sınavda ders programı kapsamında neler öğrendikleri sorulmuyor.Gerçek hayatta karşılaştıkları bir sorunda bunu;sahip oldukları bilgi,beceri,analiz yeteneği ile okulda öğrendiklerini kullanarak,ne kadarını hayata geçirebildiklerini ölçüyor.İlk1997 yılında uygulanmaya başlayan test,on beş yaşındaki çocukları kapsıyor.
 OECD üyesi otuz bir ülkenin katılımında Finlandiya birinciliği kapmış durumda.Amerika'nın bile önünde.Biz bu sıralamalarda çok gerideyiz maalesef.
      Evet,bu güzelliklerin tamamını ve daha fazlasını  insanımız fazlasıyla hak ediyor.Bu modelde olanlara aslında bizim yabancı olmadığımız değerler.Eğitim sitemlerini varlığından çok,uygulayıcılar önemlidir.Öğrencilerimize,güzel davranışları kazandırmak,onları hayat hazırlamak için biraz daha iyi yönlerdirme yapan bir eğitime ve değişikliklere ihtiyacımız var.
    Aslında,sadece bizim değil,tüm insanlığın yetişmiş,alanında uzman,karakterli,ahlaklı insanlara ihtiyacı var.Neden bunlar bizim çocuklarımız olmasın?En bilindik adıyla 'küreselleşen dünya' düzeninde yoksulluk,çıkar çatışmaları,küresel ısınma,denizlerin kirlenmesi,ekonomik krizler gibi daha nice olaylar gösterdi ki,artık hiçbir ülke dış olaylardan etkilenmeyecek bir devlet düzeni kuramaz.
    Bu aşamadan sonra yetiştireceğimiz öğrencileri,bu sorunlara çözüm bulacak kişilikler olarak yetiştirme gibi bir sorumluluğumuz var öğretmenler olarak.Bakış açısıyla,görüşleriyle,saygılı davranışlarıyla evrenseldeğerlere sahip öğrenciler,dünya düzenini yeniden kurabilirler.
Paylaş

Ömer Faruk YILMAZ

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 yorum:

  1. Finlandiya eğitim sistemini bir ara araştırmıştım.Sınav diye birşey yok.Öğrenmeye dayalı bir eğitim anlayışı vardı. Bizde de sınav çok öğrenen yok.Sınavı geçmeye yönelik ders çalışıyoruz.Sonra da ezbere gittiğimiz için unutuyoruz.Bilgiyi özümseme,hayata geçirme diye birşey yok.Keşke eğitim sistemini her sene değiştirmek yerine Finlandiya yı örnek alsalar.

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir konuyu işlemişsiniz. Yıllarca Rehber Öğretmen olarak çalışırken gençlerin istatistiksel sınav sonuçlarını, başarı-başarısızlıklarını incelediğimde iki sonuç özellikle dikkat çekiciydi. En başarısız ders Fen Bilgisi, ikinci matematik olurdu. 25 veya 30 soruda Fen Bilgisinin Türkiye ortalaması genellikle 3 olurdu. Yıllarca bu konuda ülke çapında bir önlem alınmadı.

    YanıtlaSil
  3. Finlandiya da yaşıyorum.Burdaki eğitim sistemi ve öğrencileri görünce .Türkiye de ki cocukların sınavlarda ,nal toplamasına şaşırmıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Eğitim sistemimizin çok da doğru yolda olmadığını gösteriyor..Umarım herkesin kendince fikrinin olduğu, sorgulayan ve merak eden öğrenciler yetiştiren müfredata sahip oluruz.

    YanıtlaSil
  5. O dünya düzenini kuracak öğrencilerin yetişmesi, tek umudumuz...

    YanıtlaSil
  6. Umarim egitim sistemi artik yenilenir.

    YanıtlaSil
  7. evet tv de bir belgeselde izlemiştim eğitim sistemleri çok güzel

    YanıtlaSil
  8. türkiye eğitim sistemi konusunda çok geride :( ne yazık ki

    YanıtlaSil
  9. Çok önemli ve can alıcı bir nokta eğitim; olmazsa olmazlardan. Bir toplumun ayakta kalma sırrıdır eğitim. Kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  10. heeey blogla kodlarla ilgili bişi sormuşsun yeni gördüm daha yaaa ben hiç bilmiyom öyle şeyleri ama çözemezsen var böyle şeyleri bilen blogçu arkadaşlar sorarız yanii :)

    YanıtlaSil