Para Parayı Çeker Mantığı

para


Piyasalarda yaşananları incelediğinizde genelde parası olanın daha çok para kazandığını, parası olmayanın da iyice fakirleştiğini görmüşsünüzdür. Normal hayatta da bu böyledir, genelde para parayı çeker. Ülkeleri ele alalım bir ülke zenginleşmeye başladı mı diğer ülkelerle arasındaki uçurum artar da artar. Yada fakir Afrika ülkelerine bakın giderek dünyaya göre daha geride kalmıyorlar mı? Peki bu para parayı çeker olayının mantığı nedir ve bu sarmaldan nasıl çıkılabilir? Bununla ilgili olarak düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. 

1. Sizce zengin için mi 10 YTL daha önemlidir fakir için mi?

Bu sorunun cevabı ilk başta fakir için daha önemlidir olabilir. Ancak genelde tam tersi bir durumdur. Aslında zenginlerin zengin olmasının sebebi küçük miktarlardaki paraları dahi önemsemeleridir. Bu yolla zaten zengin olurlar. Çoğu zaman adam çok zengin ama o kadar cimri ki gibi duyumları duyarız. Ancak bu normaldir zaten hangi eli bol adamın zengin olduğu görülmüştür ki. Eli bol olanlar genelde zenginler değil zenginlerin çocuklarıdır. Bu ilginç bir paradokstur üzerinde düşünülmesinde fayda vardır.

2.Parası Olan İçin Uzun Vadeli Yatırım Avantajları

Çok paranın her zaman uzun vadelilik gibi bir avantajı vardır. Bunun sebebi aslında basittir. İnsanların günlük harcaması gereken bir para vardır. Bu bir çeşit fiks maliyettir yani yaşam standartlarını korumak ve insanca yaşamak için bir minimum. Yatırım olayında uzun vadede kazanabilmek için bir kere bu harcamanız gereken günlük tutarın yatırımınızı eritecek ölçüde olmaması gerekir yani paranızın çok olması gerekir kısaca. Çok basit bir örnekle 20 milyar paranız var ve yılda 10 milyar harcıyorsunuz ve bu paranın 10 sene beklerseniz 200 milyar olacağını biliyorsunuz ve başka geliriniz de yok. Ne kadar uğraşsanız da bu paraya dokunmadan 10 sene bekleyemezsiniz ve muhtemelen 2 yada 3 yıl sonunda elinizde hiç bir şey kalmaz. Zenginlerin en büyük avantajı uzun vadeli bekleyebilecek güçleri olmasıdır.

3. Büyük paranın pazarlık avantajı

Genelde herhangi bir malın miktarı arttıkça pazarlık payı da artar. 100 milyara 1 dönüm arsa alabilen bir kişi 1 trilyona 10 dönümdem fazla yer alabilir. Para büyüdükçe pazarlık payınız arttığınızdan aslında birim maliyetleriniz düşer. Parası olan bir kişi dönümü 500 YTL den 20 dönüm arsayı tek seferde alıp bunu dönümü 1000 ytl'den ayrı ayrı satabilir. Daha güncel bir olaya bakalım. Kız tavlamak istiyorsunuz mesela. Altında son model bir jipi mesela X5'i olan bir kişi sanılanın aksine altında bir standart arabası olan insana göre kız tavlamada çok daha az masrafla başarılı olabilir. Zenginliğin getirdiği bir katalizör etki var ve bu inkar edilemez.

4. Büyük paranın bilgiye ulaşma ve kullanma avantajı

Zenginler genelde paralarını korumak üzerine daha çok araç ve bilgiye sahip olabilirler. Parayı profesyonelce yönetme konusunda da büyük paranın avantajı vardır.

Büyük paranın en önemli dezavantajı hareket kabiliyetindeki esnekliğin az olmasıdır. Büyük para piyasayı da etkilediğinden alım ve satım anlarında kendi aleyhine hareketler de yaratır. 

Fakirlik kader midir? Fakirsek ne yapalım zengin olamayacak mıyız?

Peki fakiriz ne yapmalıyız, bu sarmaldan nasıl kurtuluruz? sorusuna gelirsek ilk olarak fakir bir insanın kendisini analiz etmesi gerekir. Fakir bir kişinin en önemli silahı zenginleşme yönünde bir stratejisinin bulunmasıdır. Çoğu fakir insan aslında böyle bir stratejisi olmadığından zenginleşemez. 

Parası Az Olan İnsanlar Bir Araya Gelmelidir

İkinci olarak da pek çok fakir insan eğer dürüst ve stratejik bir iş birliği yaparsa büyük paranın avantajından yararlanıp zenginleşebilir. 2000 li yıllarda dolarla maaş alan bir şirkette çalışıyorduk ve 15 kişi dolarlarımızı birleştirip bankayla pazarlık yapıp standart kura göre çok daha yüksek bir kurdan bozdurmuştuk. İşte bu ortak aklın gücünü gösteriyor.

Kaybedecek bir şeyi olmayan insan daha rahat risk alır

Bunun yanında fakir olmanız aslında risk almanız ve rahat hareket edebilmeniz açısından bir avantaj. Kaybedecek çok seyi olmayan insan daha yaratıcı  ve daha agresif olabilir. Bu durumda iki mantık var kaybedecek çok seyim yok mantığıyla riskli bir şeylere bulaşmak ve bir ödül kazanma ihtimali, diğer seçenekte ise zaten param çok az bari garanti bir işle uğraşayım mantığı. Bunlardan hangisi daha mantıklı derseniz bence kesin bir cevabı yok ancak hem fakir hem de az risk alan biriyseniz öyle zengin olma ihtimaliniz pek yok.

Zenginlik iyi bir şey midir?

Bu yazımdan dolayı zengin olmayı iyi bir şey de sanmayın. Ben aslında fakir insanların gerek yaşam tarzı, gerekse insanlık olarak zenginlere göre çok daha yüksekte olduğunu düşünürüm. Ancak sonuçta insanlarda amaç bir zenginleşmeyse, zenginliğin temelinde neler yattığını ve üç aşağı beş yukarı neler yapılabileceğini de yazmak lazım. 

Hayatta en büyük zenginlik olan sevginizi ve saygınızı hep koruyun, para dediğiniz şey ise elinizin kiridir. Herkese iyi akşamlar.

kaynak:teknikalsat.blogspot.com.tr
Paylaş

Ömer Faruk YILMAZ

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 yorum:

  1. Gerçekten de para parayı çekiyor. Doların yükseldiği zamanlarda parası olanlar zenginleşirken olmayanlar gelen zamları düşünmeye başladılar.

    YanıtlaSil
  2. Yayini okurken su secret isimli kitap geldi. Istemek yeterli degil bi seyler yapilmadan para elde edilmiyor. Zenginlerin simarik cocuklari kolayca para harciyor. Adami kucuk para batirir derdi zengin biri. Oyle zengin olmus belli ki. Dogru yere yatirim yapinca da zenginlikleri artiyor. Fakirin olmayan parayla yatirim yapmasi ise cok zor.

    YanıtlaSil
  3. kaybedecek bir şeyi olmayan insan daha rahat risk alır, kesinlikle öyle diğer türlü bazı şeyleri kazanmak zor oluyor tünelin sonundaki ışığı görmek lazım bazen.

    YanıtlaSil
  4. Dogru gerçekten. Ama yasayacak kadar param olsun hayatin tadini çikarayim.

    YanıtlaSil
  5. Zenginleşme adına parası az olan insanların bir araya gelmesi en mantıklı yol gibi görünüyor. 300.000 TL' lik bir arsayı normalde tek başına alamayacak 10 kişi bir araya gelerek kolayca alabilir. Böyle bir arsanın içine kat karşılığı 24 daire yapıldığını düşünürsek 10 kişi en az 8 daire sahibi olabilir. 8 daire demek toplamda 1.500.000 TL' lik yeni bir sermaye oluşturur ki oldukça iyi bir rakamdır. Kısa yoldan zengin olmanın en kolay yollarından biridir.

    yasamsarmali.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil